Afgelopen zaterdagmiddag 09 november 2024 was er een bijzonder interessante bijeenkomst van de Seniorenraad SV over het bewust goed ouder worden.
Vijfentwintig deelnemers, die in drie groepen spraken over levensvragen zoals: “Wat doe jij om GOED ouder te kunnen worden?”, “Stel je hebt (mantel)zorg nodig hebben, wat weet jij daar nu al van en wat heb je al geregeld?”, “Wat voor mogelijkheden zie jij in je huidige situatie als jij (en je eventuele) partner hulpbehoevend worden?”
Ik realiseer me dat onderstaande samenvatting wel heel summier de brede onderwerpen benoemt die aan bod zijn gekomen, maar het geeft mijns inziens wel de kern weer waarover de bijeenkomst is gegaan.
Na anderhalf uur overleggen in kleine groepjes kwam naar voren dat in de huidige (Nederlandse) situatie je via de WMO of anders wel recht hebt op allerlei ondersteuningen, maar dat we in Nederland gewoon niet de capaciteit in “Thuiszorg” e.d. hebben om die hulp te krijgen. Gezondheid is geen verdienste of vanzelfsprekend, maar kan eenieder in meer of mindere mate verliezen. Veel (huidige) invulling vindt plaats op (niet altijd vrijwillige) mantelzorg van familie, vrienden en/of omgeving. Er zijn zeker mooie initiatieven zoals bijv. “Knarrenhoven” en buurtapp/telefooncontacten, maar de vaak eenzame oudere medemens (en/of familie, vrienden of omgeving) moet zelf initiatieven nemen wil hij of zij niet “vergeten” worden. Ook juridische zaken als een levenstestament kunnen organisatie van hulp makkelijker maken. Concreet betekent het dat je vroegtijdig moet gaan nadenken over als jij hulpbehoevend (maar ook eenzaam) wordt en dat je helaas dit waarschijnlijk voor een heel groot gedeelte zelf moet gaan organiseren. Dus eenieder: je moet wel zelf de slingers ophangen (als je dat kan) wil je van de rest van je leven nog een “feestje” maken.
Verslag van Peter van den Brink, deelnemer aan de bijeenkomst
Wilt u meer weten over dit onderwerp, dan verwijzen we graag naar de website van de Seniorenraad Stichtse Vecht.